Masa de Paște este un spectacol al gustului și aromelor tradiționale, iar oul roșu nu lipsește niciodată, fiind cel mai important simbol al acestei sărbători.

Cele mai frumoase ouă de Paște sunt cele încondeiate, obicei pe care românii l-au dus la nivel de artă, prin tehnica impecabilă, talentul desăvârșit și simbolistica motivelor. În trecut, culorile utilizate se obțineau din frunzele, florile, coaja sau tulpinile plantelor. Pentru roșu se foloseau sfecla sau coaja de măceș, pentru albastru florile de viorele, pentru verde frunzele de nuc sau coaja de arin, iar pentru galben cojile de ceapă.

Chiar dacă îndemânarea nu este punctul tău forte, poți încerca să „încondeiezi’’ și tu câteva ouă acasă. În primul rând, trebuie să te asiguri că sunt proaspete, cu coaja groasă și fără denivelări. Spală-le cu apă caldă, apoi lipește de ele câteva frunze de mărar sau pătrunjel și leagă-le strâns într-o bucată de ciorap de nylon. Fierbe-le la foc domol timp de 10 minute, apoi transferă-le în vasul cu vopsea. La sfârșit, îndepărtează ciorapul și lustruiește ouăle cu puțină untură.

În afară de tradiționalele ouă vopsite, mai există o sumedenie de rețete în care oul este ingredientul principal, numai bune pentru mesele îmbelșugate de Paște. Cele umplute cu ficat de gâscă sunt o variantă delicioasă, care nu necesită foarte multe ingrediente sau timp de preparare. Pentru 6 ouă ai nevoie de 100 g ficat de gâscă, o linguriță de unt proaspăt, puțină sare și câteva frunze de salată verde. Fierbe ouăle tari, curăță-le de coajă și taie-le în două, pe lungime. Scoate gălbenușurile și amestecă-le cu ficatul de gâscă, apoi adaugă untul, sarea și o linguriță de Vegeta, care va da un gust îmbietor și irezistibil. Cu această compoziție se umplu jumătățile de ou, care se așază în farfurie pe un strat de salată verde sau maioneză.

Dacă preferi brânza, ai nevoie de 150 g caș de oaie, 1 brânză topită, sare, piper, puțin busuioc și o ceapă verde. Răzuiește cașul și amestecă-l cu gălbenușurile pasate, apoi adaugă brânza topită, cu ajutorul căreia vei obține o pastă consistentă. Toacă mărunt ceapa verde, adaug-o la umplutură și condimentează cu sare, piper, busuioc și o linguriță de Vegeta. Pentru o gustare și mai ușoară, poți încerca umplutura de avocado cu lămâie, sare și piper. Nu trebuie decât să cureți două fructe de avocado și să le amesteci cu zeama de lămâie ca să nu se oxideze, apoi să adaugi 2 gălbenușuri, sare și piper după gust.

Dacă vrei o salată care să însoțească friptura de miel, cea cu ouă, ciuperci și iaurt este o opțiune delicioasă. Îți trebuie două ouă fierte, 200 g iaurt, patru ciuperci crude, 50 g telemea, o ceapă verde, o linguriță de muștar și una de Vegeta, creată pentru un gătit plin de inspirație. Amestecă bine muștarul și Vegeta în iaurt, după care adaugă ciupercile, telemeaua tăiată cuburi și ouăle. Amestecă toate ingredientele și pune-le la frigider timp de 30 de minute ca să se răcească.

O altă variantă simplă și gustoasă este salata cu ouă și ridichi, pentru care vei folosi 4 ouă fierte tari, 200 g roșii cherry, 300 g ruccola, 5 ridichi, 1 morcov, 1 ardei gras, ulei de măsline și condimente. Nu trebuie decât să fierbi ouăle, să cureți și să tai legumele, apoi să amesteci într-un bol toate ingredientele și să asezonezi cu sare, ulei de măsline și puțină Vegeta, care te va inspira să explorezi noi combinații

Tu ce zici de asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *