Orice român e fericit când are masa îmbelșugată, fie că e motiv de sărbătoare sau nu. Dar când găsește o cale de a îmbina patriotismul cu o mâncare tradițională, sărbătorește din plin și dăruiește din bucatele sale.

Cine ar fi crezut că rețeta originală de fasole cu ciolan , mâncarea tradiţională de Ziua Naţională a României, a luat naștere în bucătăria militarilor?  Ba chiar era vedeta care se făcea mereu remarcată printre mâncărurile de la popotă ale soldaților.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Armata Română care lupta pentru eliberarea Transilvaniei şi-a făcut un obicei din a ajuta populaţia înfometată cu mâncarea făcută în cazanele bucătăriilor din garnizoane. După finalul războiului, s-a împământenit obiceiul ca, de Ziua Naţională, Armata Română să împartă mâncare la cazan în cele mai multe dintre localităţile ţării la finalul paradei militare.

Aşadar, de 1 decembrie, românii gătesc cu suflet și pun în aplicare toate secretele învățate din moși-strămoși. Fasolea cu ciolan, cârnații și pastrama de oaie sunt bucatele nelipsite din această zi importantă.

fasole-cu-ciolan-intai-decembrie

Tu ce zici de asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *