Pentru toți gurmanzii, un chef este un adevărat model, iar o mâncare rafinată reprezintă o experiență existenţială. Îţi prezentăm cei mai cunoscuţi bucătari din lume și modul în care ei ne inspiră. Unii sunt adevărați deschizători de drumuri în gastronomie și toți au ridicat mâncarea la rang de artă.

5. Ferran Adrià și-a început cariera culinară în 1980 ca spălător de vase la hotelul Playafels, în orașul Castelldefels din Spania. La 19 ani, s-a înrolat în armată, unde a lucrat ca bucătar. Trei ani mai târziu, Adrià s-a alăturat personalului de la restaurantul elBulli ca bucătar. Optsprezece luni mai târziu el a devenit bucătar-șef. Adrià este asociat cu „gastronomia moleculară”. El consideră că stilul lui de a găti este deconstructivist, scopul lui declarat fiind să creeze contraste neașteptate de aromă, temperatură și textură în ideea de a provoca o experiență culinară extraordinară. Adrià este și autorul unor cărți de gătit precum „O zi la El Bulli sau El Bulli 2003–2004 și gătitul acasă.

bucatari-adrian-ferran

Sursa foto: Facebook.com

4. Jacques Pepin este un chef francez recunoscut la nivel internațional, care a apărut până acum în 14 serii televizate despre cooking. Pépin s-a născut în 1935, aproape de Lyon, în Franța. După Al Doilea Război Mondial, el a început să lucreze la restaurantul părinților săi „Le Pelican”, în cadrul căruia a devenit mai târziu cunoscut pentru pentru pasiunea sa culinară. Apoi a plecat la Paris, unde a lucrat la Plaza Athénée, sub îndrumarea lui Lucien Diat. Între 1956 și 1958, în timpul serviciului militar, Pépin fost bucătarul personal pentru trei personalități marcante din conducerea statului francez, inclusiv Charles de Gaulle. În 1959, Pépin a plecat în Statele Unite pentru a lucra la restaurantul Le Pavillon. Opt luni mai târziu, în 1961, Howard Johnson, client fidel al acestui local, l-a angajat pe Pépin pentru a dezvolta linii de preparate culinare pentru lanțul său de restaurante.

bucatari-jacques-pepin

Sursa foto: Facebook.com

 

3. Dragostea lui Anthony Bourdain Michael pentru mâncare a început în Franța, în timpul unei vacanțe cu familia sa, atunci când a încercat pentru prima dată o stridie pe barca unui pescar. Bourdain a urmat Institutul Culinar American, pe care l-a absolvit în anul 1978. Apoi a ajuns să conducă numeroase bucătării ale unor restaurante celebre din New York precum Supper Club, One Fifth Avenue, and Sullivan’s. În 1998, a devenit chef executiv la restaurantul Brasserie Les Halles, din New York. Deși Bourdain nu mai este angajat în mod oficial la Brasserie Les Halles, el menține o relație activă cu restaurantul, având un titlu de onoare din partea acestuia. El a devenit celebru pentru cartea sa, lansată în anul 2000, Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly. Din 2005 a devenit gazda emisiunilor: No Reservations și The Layover, de pe Travel Channel iar în 2013 a devenit gazda emisiunii Anthony Bourdain: Parts Unknown, de pe CNN.

bucatari-anthony-bourdain

Sursa foto: Facebook.com

 

2. Gordon Ramsay James este un bucătar scoțian. Ramsay este cunoscut pentru concursurile de gătit televizate, ca seria britanică Hell’s Kitchen, The F Word și Ramsay’s Kitchen Nightmares, precum și pentru versiunea americană Hell’s Kitchen, Kitchen Nightmares, MasterChef, MasterChef Junior și Hotel Hell. În 2015, Forbes a aproximat câștigurile sale anuale la 60 de milioane de dolari și l-a clasat pe locul al 21-lea în topul celebrităților cu cele mai mari venituri din lume.

bucatari-gordon-ramsey

Sursa foto: Facebook.com

 

1. Pe lângă faptul că este un star recunoscut la nivel mondial, Jamie Oliver militează activ pentru stilul culinar sănătos. Jamie a deschis restaurantul de caritate Fifteen, unde a antrenat tineri defavorizați să lucreze în această industrie. În urma succesului pe care această mișcare l-a avut, Jamie a început o campanie oficială de a interzice alimente nesănătoase în școlile britanice și a le înlocui cu alimente nutritive. Eforturile lui Oliver de a aduce o schimbare radicală a sistemului de servire a mesei în școli au contestat cultura fast-food, demonstrând că în școli se pot servi mese sănătoase, pe care copiii să le mănânce cu plăcere. Astfel, campania a adus în centru atenției, la nivel politic, subiectul meselor din școli și a schimbat tipurile de alimente servite în aceste instituţii.

bucatari-jamie-oliver

Sursa foto: Facebook.com

Tu ce zici de asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *