Faimos pentru carnavalul său, anul acesta Rio este locul în care sportul se întâlnește cu performanța, ambiția și istoria. Ultima săptămâna a Jocurilor Olimpice păstrează în continuare toți ochii aţintiţi asupra Braziliei. Dacă sufletul tău palpită în ritmul performanței sportivilor de la olimpiadă, Vegeta îți propune o incursiune în gastronomia acestei ţări, pentru a fi mai aproape de atleții preferați și a simți gustul americii latine.

Deşi samba se dansează pe stradă, brazilienilor nu le place să mănânce din mers şi nici cu mâna. Ei preferă mesele în familie, iar preparatul tradiţional, feijoada, o tocană cu carne de porc, fasole neagră şi orez adună tot ceea ce le este specific din punct de vedere culinar. Şi cum gustul cărnii e mereu mai bun dacă e marinat, iar brazilienii știu bine acest lucru, reţeta va prinde savoare la tine în bucătărie cu ajutorul Vegeta condiment grill barbeque pentru marinare. Vei îmbogăţi gustul acestui preparat care se serveşte cu caipirinhas ca antreu (băutură tradiţională pe bază de lime şi chacaça – rom din trestie de zahăr) şi un digestiv la final.

Influențele coloniste din gastronomia braziliană

Influenţele în cultura culinară braziliană vin de la indieni şi portughezi, dar cel mai mult din partea sclavilor din vestul Africii aduşi aici pentru a lucra pe plantaţiile de trestie de zahăr. Între preparatele braziliene există diferenţe de la o regiune la altă. Dacă sudicii consumă churrasco cu salată sau barreado (carne crudă ţinută sub pământ, în vase ceramice), sud-esticii preferă feijoada, maiocul, porumbul şi brânzeturile locale, fasolea neagră şi roşie. În centru, vest şi nord se consumă pește cu orez, sub formă de supă (pirao) sau preparat cu ierburi şi rădăcini din pădurea locală. Nord-esticii preferă şi ei peştele, dar şi carnea de vită şi preparatele tradiţionale pe bază de fructe de mare şi ulei de palmier – vatapá şi moqueca. Tot în nord se mănâncă Caruru do par, un amestec de creveţi uscaţi, bame, ceapă, roşii, coriandru şi ulei.

Cea mai aromată varianta a cafelei, cea braziliană, a născut cărţi şi drumuri, iar locuitorii acestei ţări o preferă dulce şi în cantităţi mari. La micul dejun, brazilienii o servesc alături de pâine cu dulceaţă, produse de patiserie, lapte sau suc de fructe. Prânzul este un moment de relaxare şi socializare compus din preparate pe baza de carne, orez, fasole şi legume. Cina poate fi o simplă gustare din biscuiţi sau şuncă cu brânză.

Pe lângă caipirinhas şi cafea, brazilienii beau foarte multe cocktailuri de fructe sub formă de punch, limonadă sau batidas (varianta cu alcool). Deserturile sunt şi ele variate, de la bomboane şi îngheţate la preparate cu alune, biscuiţi, budinci şi prăjituri (bolo), adeseori cu fructe.

O călătorie culinară exotică cu inimioare și fructul pasiunii

Dacă curiozitatea ți-a fost stârnită, ar fi cazul să aduci la tine în casă, pe lângă spiritul sportiv, și miresmele gastronomiei braziliene. Carnea e tare iubita de brazilieni, aşa că poţi încerca o reţeta fină de frigărui din inimioare de pui. Pentru preparare e nevoie ca inimile să fie marinate timp de câteva ore într-un mujdei de usturoi cu lămâie, ulei de măsline şi sare de mare. Pentru a-ţi uşura munca, poţi alege Vegeta Grill condiment lichid cu usturoi pentru marinare care îşi va face treaba în doar 30 de minute. Se înşiră apoi inimile pe frigăruile îmbibate cu apă rece, după care se frig pe grill-ul încins şi uns cu puţin ulei. Din când în când se mai stropesc cu puțină marinadă şi se întorc des până când se rumenesc. Se servesc cu cartofi portughezi cu unt şi rozmarin, peste care poţi presăra Vegeta condimente pentru cartofi pentru o aromă mai pronunţată.

Şi pentru că vara un cocktail răcoros va face minuni la finalul unei mese copioase, poţi continua călătoria exotică prin intermediul unei băuturi specifice brazilienilor din pulpă de ananas şi fructul pasiunii, suc de ananas şi mango, toate amestecate în robotul de bucătărie. Acest cocktail se sevește în pahare cu gheaţă, peste care se adaugă apă minerală sau limonadă.

Tu ce zici de asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *