Vegeta – o istorie scrisă cu arome perfecte şi bucate săţioase

Ţi-ai imaginat vreodată cât de semnificativ a fost aportul condimentelor de-a lungul timpului? Te-ai gândit cât de simplu ne este astăzi să inovăm în bucătărie pentru că avem la îndemână iscusinţa şi devotamentul oamenilor care au inventat condimente din cele mai complexe? Astăzi, existenţa din belşug a condimentelor ni se pare normală. Ne e greu să ne imaginăm însă că o mână de piper avea cândva valoarea salariului minim al unui om pe un an, că sclavii erau vânduţi pentru câteva mâini de porumb iute şi că un pahar de ghimbir valora cât o oaie.

Vegeta Universal, de exemplu, are peste 50 de ani de istorie în spate şi tot atâţia ani de când a ajutat gospodinele de pretutindeni să dezlănţuie adevărata savoare a bucatelor.

Totul a început în 1934 – în Croaţia – când fraţii Wolf au pus bazele primului atelier de procesare a fructelor. Este adevărat, astăzi Vegeta Universal este denumită “cea mai bună creaţie croată” – iar această apreciere a fost câştigată tocmai datorită aportului calitativ care a dăinuit în timp.

După mai mulţi ani în care compania mamă (Podravka) şi-a cucerit publicul cu produse conservate, gemuri şi supe la plic, profesoara Zlata Bartl a inventat în 1959 condimentul minune ce avea să devină unul dintre cele mai populare branduri de pe întreg mapamondul. Datorită mixului perfect de ingrediente naturale extrase din legume proaspete, Vegeta Universal a avut succes în bucătăriile oamenilor încă din primul moment. Şi, tocmai din acest motiv mai bine de 50 de companii concurente au încercat să copieze produsul şi să câştige notorietate în acest domeniu. Reţeta nu a putut fi însă copiată şi niciunul dintre nenumăratele produse scoase pe piaţă de concurenţă nu s-au bucurat de succesul pe care Vegeta Universal îl cunoştea pe zi ce trecea.

La doar doi ani distanţă, în 1961, producţia condimentului Vegeta Universal (pe atunci purtând denumirea de Vegeta 40) a ajuns la mai bine de 16 tone. Până în 1967 compania deja exporta în Ungaria şi Rusia, iar faima gustului de neînlocuit lua amploare şi câştiga clienţi în continuare.

În anul 1989 compania Podravka a ajuns să exporte condimentul Vegeta Universal în America şi în Australia iar concluzia era cât se poate de limpede: brandul devenise unul cunoscut, gustul acestuia nu mai putea fi înlocuit de niciun brand concurent.

Dar compania mamă nu s-a oprit aici. Au continuat să inoveze şi să creeze produse noi care au completat armonios nevoia grumanzilor de pretutindeni. Portofoliul de produse al companiei Podravka s-a mărit considerabil până astăzi şi pe aproape întreg mapamondul ai să găseşti fani ai acesteia. Vegeta Universal rămâne, cu adevărat, în topul preferinţelor. A scris istorie în bucătărie, a cucerit datorită gustului unic şi continuă să fie prima alegere a gospodinelor.

Imaginează-ţi care ar fi gustul mâncărurilor, dacă nu ai avea alături acest condiment minunat. Aroma şi savoarea unei ciorbe aburinde sau a unei tocăniţe ademenitoare n-ar mai fi astăzi cele care-ţi răsfaţă simţurile, dacă n-ar fi Vegeta Universal.

Tu ce zici de asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *